HISTORIEN OM

I den charmerende by Gudhjem, hvor nostalgi er et af nøgleordene, ligger Karamel Kompagniets butik - fyldt med en summende stemning og duften af lune bornholmske karameller!

Her kan du læse, hvordan hele eventyret startede.

Lidt om AnnAs engelske bedstemor - og historien, der ligger bag.

Idylliske Winchester med sine smalle stræder og snoede flod er en af Englands mest magiske byer. Kong Arthurs Runde Bord findes her. De tidligste engelske konger er begravet i den gamle katedral, side om side med Stolthed og Fordom - forfatteren Jane Austen. Og fundamentet til Karamel Kompagniet blev lagt her for mange årtier siden.

Før Annas bedsteforældre flyttede til Winchester, boede de i London. Annas mor var ganske lille under Anden Verdenskrig i den engelske hovedstad. Hun kan dog stadig huske legene blandt murbrokkerne fra de sammenstyrtede bygninger. Og de dumpe brag fra bomberne, der kunne mærkes selv nede på perronerne i den dybe Underground, hvor de søgte ly.

En af de få glæder for den lille pige var de hjemmelavede karameller, som hendes mor – Annas bedstemor – kunne fremtrylle.

Da familien Knightbridge efter krigen flyttede til Winchester, fulgte bedstemors gamle bog med karamelopskrifter – uddybet og forbedret med hendes sirlige noter i marginen – naturligvis med. Ingen i familien ved, hvor gamle opskrifterne er, men de rækker måske helt tilbage til 1860, hvor karameller ankom til England for første gang.

Bedstemor Knightbridges hjemmelavede karameller var altid et af højdepunkterne for Anna, da hun som barn var på besøg hos sin engelske familie. Anna husker, hvordan sukkermassen blev varmet over åben ild, og hvordan bedstemor puttede en karamel ned i et glas vand for at teste, om den var som den skulle være.

Hvordan familiens gamle kogebog førte til Karamel Kompagniet og eventyret fortsatte på et hjørne i Gudhjem

Karamel Kompagniets allerførste karamel blev skabt i et køkken på Bornholm ud fra bedstemor Knightbridges gamle bog med opskrifter. Anna og Carsten lavede den for at teste, om de kunne gå i hendes fodspor. Det var en kakaokaramel, lidt klistret, men blød og lækker og med den helt rigtige smag af ægte håndværk, kærlighed og historie. God nok til at give dem tro på, at de kunne genskabe et gammelt engelsk karameleventyr.

Derfor blev Karamel Kompagniet grundlagt i 2004, da Anna og Carsten åbnede en af Danmarks hyggeligste butikker på den stejle og smalle hovedgade i landets eneste bjergby, Gudhjem. For 1.000 år siden var Gudhjem en af Østersøens vigtige vikingehavne, og de eksotiske varer fra Istanbul og Mellemøsten fandt via de russiske floder vej til byen. Dengang var krydderier sjældne og dyrebare skatte. Det er de stadig i karamelkogeriet, hvor hylderne bugner af ingredienser fra nær og fjern: Kakao, kokos, chili, ingefær, sydesalt fra Læsø, hyldeblomst og meget mere, der dufter og smager af historie og tradition.

Karamelkogeriet ligger stadig i butikken, hvor besøgende er velkomne til at bevidne, at karamellerne er fuldstændig håndlavede. Butikken og karamelkogeriet i Gudhjem er Karamel Kompagniets hjerte. I dag forhandles karamellerne også i mange butikker i hele Danmark. Men Anna og Carsten gør sig altid umage med at udvælge førende forhandlere, der er kendt for kvalitet og service, og hvor karamellerne og historien falder naturligt ind i et udsøgt sortiment.

Om håndværket og passionen bag karamellerne

Karamel Kompagniets karameller er lige så lækre og udsøgte som en håndtaske fra Hérmes eller et automatisk ur fra Schweiz: Det er ægte håndværk, lavet efter historiske traditioner, med sans for hver en detalje, og præget af passion for kvalitet.

Hver eneste karamel er personligt lavet af vores karamelmester, og skabt i en karamelkoger, hvis smukke kobber nænsomt er blevet banket ud med en hammer for mange årtier siden. Hver enkelt variant af karamellerne er blevet skabt med omhu og respekt for de fine ingredienser. F.eks. er saltkaramellerne med ægte sydesalt fra Læsø, og saltet bliver ikke bare blandet i karamelkogeren, men bliver i stedet håndpisket ind i den færdige karamelmasse. For kun på den måde kan karamelmesteren sikre, at saltets særlige konsistens bevares.

Karamel Kompagniet er blandt de ganske få i hele Europa, der fremstiller ægte bløde karameller, og det er der en enkel forklaring på:

Det er meget sværere end de hårde.

Bløde karameller er en levende masse, der kræver stor erfaring og omhyggelighed, for lige så fantastisk som de smager, lige så sarte og skrøbelige er de at arbejde med.

Bløde karameller er en blanding af videnskab og intuition. Du skal vide, præcis hvordan den kemiske sammensætning er for de forskellige sukkerarter. Fordi bløde karameller er så svære at fremstille, og fordi de kræver så stor ekspertise og omhyggelighed, er de en sjælden delikatesse for feinschmeckere.

 

God fornøjelse rundt i Toffee Shoppen!

 

Mange hilsner

Karamel Kompagniet