Bornholmske gourmetkarameller siden 2004 – efter engelsk familieopskrift fra 1894

 

Da vores grundlægger Anna Knightbridge var barn, besøgte hun ofte sin bedstemor i England. Her hørte hun historierne om, hvordan Annas engelske familie havde oplevet bombardementerne af London under 2. Verdenskrig. En af familiens få glæder i den hårde tid havde været de hjemmelavede karameller, som Annas bedstemor, trods sparsom adgang til de nødvendige råvarer, en gang imellem kunne fremtrylle i en gryde i køkkenet.

 

En dag Anna var på besøg hos sin bedstemor, skete der noget nærmest magisk – Anna blev for første gang inviteret med i køkkenet for at lave netop den slags karameller, hun så ofte havde hørt om. Opskriften fra 1894 havde familien brugt i generationer og med små noter i margenen var den blevet justeret til perfektion. Det nærvær og den kærlighed, der blev lagt i at veje ingredienser, styre temperaturen på det åbne ildsted og omhyggeligt røre i kobbergryden, gjorde et så stort indtryk på Anna, at denne erindring og smagen af nylavet flødekaramel stadig står som det skarpeste minde fra hendes barndom.

 

År senere rejste Anna Knightbridge verden rundt, bosatte sig først i Tyskland og derefter København, før hun i 2001 slog sig ned på Bornholm med sin familie - og indtil da var karamellerne blot et dejligt minde. Men en dag fik Anna lyst til karameller og fandt familiens gamle opskriftsbog frem. Hjemme i køkkenet blev der nu eksperimenteret og resultatet var så godt, at det gav grobund for en vaskeægte karameldrøm; en butik i Gudhjem, fyldt med den søde duft af håndlavede bornholmske karameller, baseret på Knightbridge-familiens unikke opskrift. Anna satte sig for at lave verdens lækreste gourmetkarameller!

 

Den 18. maj 2004 åbnede dørene for første gang hos Karamel Kompagniet på Holkavej i Gudhjem. Butikken blev indrettet i det, der tidligere var to hotelværelser i Jantzens Hotel, blandt andet med en traditionel håndbygget karamelkoger fra 1931 og en maskine til at forme og indpakke de runde karameller. Bag et vindue kunne nysgerrige karamelfans opleve hvordan de skønne mundfulde blev til, når karamelmesteren gik i gang og arbejdede med karamelmassen - og det kan man stadig den dag i dag.

 

Den bornholmske version af Knightbridge-familiens karameller blev øjeblikkeligt et hit. Fra at drømmen var en butik i Gudhjem, var der nu interesse fra forhandlere og virksomheder over hele landet. Ét år efter åbningen sendte Anna derfor karameller afsted for første gang til danske forhandlere. Siden da er Karamel Kompagniet vokset til også at have en stor karamelproduktion i Rønne, for netop at kunne følge med både den danske og internationale efterspørgsel på de tyggevenlige gourmetkarameller, som stadig laves efter de gamle traditioner.

 

Anna Knightbridge og hendes dedikerede hold af karamel-kollegaer har siden starten arbejdet med nye karamelvarianter. Derfor finder du udover klassiske karameller i dag blandt andet Slentre Bar og Slentre Kugler – lækker karamel overtrukket med delikat chokolade. Du kan også glæde dig til limited edition sæsonvarianter der vil overraske dine smagsløg, når du besøger vores egne butikker på Bornholm, vores forhandlere og KaramelKompagniet.dk.